GOOGLE ADWORDS ALI SEO OPTIMIZACIJA SPLETNE STRANI – KAJ JE BOLJ UČINKOVITO?

Mnogi strokovnjaki za spletno trženje pogosto dobivajo naslednje vprašanje: “Kateri je najboljši pristop za mojo blagovno znamko – optimizacija spletnih strani (SEO) ali Google Adwords Oglaševanje?”

Google oglasevanje

Podobno kot v večini drugih primerov je to odvisno od več dejavnikov. Med te dejavnike sodijo vaši poslovni cilji, proračun, ki ga imate na voljo in stanje vaše spletne strani.

Čeprav se podjetja med seboj razlikujejo, lahko vseeno razložimo osnovne razlike med optimizacijo spletnih strani in plačilom za klik. To bo vam in vašemu podjetju dalo potrebno podlago za napredovanje.

Google Adwords ali SEO – Razlika med obema strategijama

Google Adwords

Optimizacija spletnih strani je proces združevanja različnih taktik (optimizacija kode, ključnih besed in vsebin), ki imajo vse isti cilj – vplivanje na spletni iskalnik Google, da vašo spletno stran prepozna kot relevantnejšo, s tem pa jo posledično postavi na najvišja mesta med svojimi zadetki iskanj. Da vam to uspe, se morate najprej vprašati, pri katerih iskalnih nizih na Googlu želite biti vidni. Optimizacija spletne strani predstavlja dolgoročni pristop k porastu obiska spletnih strani in povečanju uresničitev zastavljenih ciljev. Plačilo za klik (Google Adwords oglaševanje) pa na drugi strani razumemo kot kratkoročni pristop do istega cilja.

Z uporabo optimizacije spletnih stran lahko traja več tednov ali mesecev, da se vaše spletne strani v iskalnikih pojavijo čim višje. Pri tem morate optimizirati vaše spletne strani, dobiti kakovostne povezave, analizirati uspešnost strani in ustrezno prilagoditi elemente na vaši spletni strani.

Optimizacija spletnih strani resda prinese več prometa kot plačilo za klik, rezultati pa so vidni počasneje, a zato njihovi učinki trajajo dlje kot plačilo za klik. Poenostavljeno – pravilna uporaba optimizacije spletnih strani ima zagotovo večje dolgotrajne učinke. Pretekle raziskave in izkušnje podjetij kažejo, da je verjetnost, da se investicija v optimizacijo spletne strani v treh mesecih povrne, 80-odstotna. Naložba v optimizacijo prinaša poleg boljše uvrstitve v iskalnikih ponuja še druge prednosti – najočitnejša je dvig prodaje podjetja, poleg tega pa si tudi lažje zgradite bazo ne le zvestih obiskovalcev, ampak zvestih strank, ki se k vam ne le redno vračajo, ampak pri vas kupujejo. Stranke, ki spoznajo vaše podjetje prek organskega iskanja na Googlu, so namreč veliko bolj zveste, ob tem pa tudi kupujejo več.

seo-vs.-ppc-kvaloja.si

S SEO optimizacijo spletnih strani lahko takoj občutite izboljšanje spletne strani vaše blagovne znamke. Ker vaši oglasi prinašajo več primernega prometa, lahko opazite izboljšano učinkovitost na nekaterih straneh, vključno z več izpolnjenimi cilji. Z optimizacijo spletnih strani se lahko vaše podjetje odloči tudi za lokaliziran pristop, s katerim objavite zanimive vsebine za vašo ciljno občinstvo na forumih in spletnih straneh, ki so pomembne za lokalno skupnost, v kateri se gibljete. Ne gre zanemariti tudi analize delovanja konkurenčnih spletnih strani oziroma podjetij, saj je mogoče s tem pristopom izkoristiti slabosti konkurentov in jih spremeniti v vašo prednost. Čeprav je premišljena strategija postavitve spletne strani zelo pomembna, pa ne gre pozabiti na objavljanje kakovostnih in strokovnih vsebin, s katerim pritegnete nove in obdržite stare stranke.

GOOGLE ADWORDS OGLAŠEVANJE

Če pa je vaša blagovna znamka relativno nova in želite povečati pozornost, potem je plačilo za klik odlična strategija v fazi, ko stranke iščejo in spoznavajo določene izdelke. Rezultati so opazni veliko hitreje, a so v primerjavi z optimizacijo spletnih strani kratkotrajnejši. V trenutku, ko prenehate vlagati v plačilo za klik, bo vaša spletna stran bržkone utrpela padec obiska.

google-oglasevanje-kvaloja.si

Google Adwords oglaševanje lahko razdelimo na tri dele. Vsak del je specifičen in zahteva celovito pripravo ciljev in strategije, sicer lahko plačujemo zelo visoke zneske brez pravih učinkov na prodajo. Google Adwords oglaševanje torej delimo na:

PPC-Kvaloja.si

OGLAŠEVANJE S POMOČJO KLJUČNIH BESED:

Večinoma Google Adwords oglaševanje poznamo po oglaševanju prek ključnih besed. Dejansko gre za zakup izbora besed prek katerih želimo, da nas stranke najdejo. Tako se sicer lahko v trenutku zavihtimo na prvo mesto pri Google iskanju – a to ima svojo ceno! Seveda je bistveno, da izberemo prave besede in proučimo konkurenco. Za bolj popularne ključne besede je potrebno plačati bistveno več ko za tiste manj popularne. Zato je za podjetje bistveno, da poišče prave besede in določi znesek, do katerega so še pripravljeni plačati klik – torej znesek kjer še vedno zaslužite dovolj, da se strategija izplača! Oglaševanje na Googlu prek zakupa ključnimi besedami je najbolj primerno za podjetja ki želijo hitro povečati prodajo!

GOOGLE ADWORDS OGLAŠEVANJE PREK SLIKOVNIH OGLASOV (DISPLAY NETWORK):

Google je tudi lastnik največjega oglaševalskega omrežja na svetu. Google Display network združuje ogromno spletnih strani, ki Googlu v zameno za plačilo ponujajo oglasni prostor. Del storitve je tudi oglaševanje na YouTube in znotraj mobilnih aplikacij. Tako lahko izkoristite Google in s pomočjo slikovnih oglasov v trenutku predstavljate svojo ponudbo svetu. Seveda ima tudi to svojo ceno in zato je v večini primerov bistveno, da se optimalno izkoristi možnosti ciljanja potencialnih strank. Tudi tukaj Google ponuja skorajda neomejene možnosti izbire; (kraj bivanja, starost, spol, zanimanja, prejšnja iskanja, podobna iskanja,…). Večinoma se Google display oglaševanje uporablja kot dopolnilna strategija ostalim oglaševalskim taktikam.

google display network

REMARKETING – NE ZAMUDITE NOBENEGA NAKUPA!

Del Google Display network oglaševanja je tudi ”remarketing”. Za izkoriščanje tega tipa oglaševanja je potrebno na spletno stran dodati delček kode, ki se zapomni vedenje stranke na vaši spletni strani. To vedenje se shrani in lahko uporabi za točno ciljano oglaševanje. Torej lahko določen produkt ali storitev oglašujete samo strankam, ki so že obiskale vašo spletno stran in pogledali točno določeno vsebino. Možnosti uporabe remarketinga so skorajda neomejene in izjemno efektivne!

Toda … In to je velik toda –

Rezultati, ki jih dobite pri uporabi obeh strategij, so odvisni od vašega podjetja. Velika podjetja lahko prenehajo uporabljati plačilo za klik in bodo pri tem utrpela manjši padec obiska spletnih strani kot pa manjša podjetja. Običajno je to posledica večje marketinške ekipe, ki lahko skrbi za več komunikacijskih kanalov. Če je vaše podjetje novo in ste komaj začeli delovati, lahko z Adwords oglaševanjem zbudite več pozornosti, hkrati pa si boste z optimizacijo spletnih strani zagotovili dolgotrajnejše učinke.

Ne glede na cilje, proračun in stanje vašega podjetja, je dobra ideja, če kombinirate oba pristopa. Pogovorite se s priznanim strokovnjakom za digital marketing, da boste dobili jasnejšo sliko o tem, kaj je najboljša rešitev za vašo blagovno znamko in položaj podjetja.

Seo-optimizacija-Kvaloja.si